Alles wat je moet weten over ELP of English Language Proficiency De ELP of English Language Proficiency test wil piloten en ATC-controllers testen of ze correct gebruik kunnen maken van de officiële radio-telefonie terminologie. Daarnaast wordt ook de algemene kennis van het Engels getest. Het examen voor ATC controllers en piloten is niet hetzelfde. Er is ook een verschil tussen het examen voor VFR en IFR. Op zondag 26 februari hebben we beiden de ELP VFR afgelegd.
 
Eerst zal je een examen communicatie krijgen waar je minstens 15/20 moet behalen. De moeilijkheidsgraad van de vragen valt te vergelijken met deze van het examen theorie bij het DGLV in Brussel. Het is zeker interessant om hiervoor je cursus communicatie nog even door te nemen. Behaal je minder dan 75%, dan mag je niet starten met het 2° deel, namelijk het mondelinge deel van de proef.
 
Het mondelinge deel wordt afgenomen door 2 personen. 1 persoon is gespecialiseerd op het vlak van luchtvaart en ATC-procedures. De andere persoon let meer op de kwaliteit van je Engels.
Het mondelinge deel duurt ongeveer 30 minuten. Eerst en vooral moet je wat meer vertellen over jezelf en je interesse in luchtvaart.
Daarna volgt een gesimuleerde navigatievlucht, je moet communiceren zoals je tijdens een gewone navigatie zou doen en één van de personen die het examen afneemt speelt ATC.
 
In het derde deel krijg je twee audiofragmenten te horen, vervolgens moet je per fragment enkele vragen oplossen die je over de fragmenten krijgt. Zo kregen wij een ATIS te horen en een fragment waar een piloot vertelt over het onvoorspelbare weer in zijn land.
 
Als vierde en laatste deel van de test volgt een gesprek over luchtvaartgerelateerde onderwerpen. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld vragen over hoe om te gaan met spoedgevallen, wat er kan gedaan worden tegen vogels rond de luchthaven, hoe reageer je als je hoogtemeter niet meer werkt…
 
Op het einde van de proef worden je resultaten meegedeeld. Er zijn zes niveaus. 1 is het zwakste niveau en zes het hoogste, gelijk aan native speaker. Als piloot moet je minstens een vier behalen. ELP level 4 blijft 3 jaar geldig, level 5 zes jaar. Wanneer je level 6 behaalt blijft het attest levenslang geldig.
 
Wij behaalden beiden level 5. Het examen valt volgens ons best mee, het is interessant om naar Engelse televisie te kijken. Vooral het programma Air Crash Investigation is heel interessant met oog op het examen.

Meer info vind je ook via AVIATEST of neem contact op met ALFAKO
 
    27-02-2017 18:40     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 PILOOT -  02-05-2019

Correctie. ELP level 4 voor EN is 4 jaar geldig, en voor DU/FR/GE is het wel 3 jaar. Level 5 is overal 5 jaar geldig, en level 6 tenslotte overal unlimited.

 Piloot -  20-04-2019

ELP level 4 is 4 jaar geldig!