Belgian Air Force Days 2016, een verslag Op zaterdag 25 juni stond er voor ons een trip gepland naar de Belgian Air Force Days in Florennes. Terwijl Thibault meewerkte aan de PR op de stand van de Belgian Air Cadets, kon ik de hele dag genieten van alle prachtige vliegtuigen.
PR Luchtcadetten BAF Days 2016
 
Ondanks het regenachtige weer ging de airshow volledig door. Er waren verschillende types jachtvliegtuigen te zien zoals de F-35, F/A-18 Hornet, de Rafale,… en natuurlijk ook de F-16.
Piloot in jachtvliegtuig
 
Daarnaast waren ook alle luchtvaartuigen van de Belgische Luchtmacht aanwezig en nog heel wat andere toestellen (Warbirds, A400M, SA330 Puma, Fouga Magister, NATO E3A AWACS…)
 
Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de Patrouille de France, dit is het acrobatisch demonstratieteam van de Franse luchtmacht. Het team is een van de meest ervaren en gerenommeerde ter wereld. Ze vliegen met de Dassault/Dornier Alpha Jet. Dit type toestel wordt gebruikt voor de voortgezette opleiding van zowel piloten van de Franse als de Belgische luchtmacht.
Patrouille de France Belgian Airforce Days 2016
 
Op het einde van de dag kreeg ik de kans om mee te vliegen met de A109 van de Belgische Luchtmacht. Op vandaag beschikt Defensie over 13 van deze ‘Light Utility Helicopters’. Ze zijn gemaakt door de Italiaanse producent Agusta. De helikopters worden gebruikt voor licht transport van mensen en goederen, medische evacuaties en voor het beveiligen van het luchtruim. Ze moeten trage en laagvliegende luchtvaartuigen onderscheppen.
Piloot in helikopter Agusta 
We vlogen vanaf de basis van Florennes richting de Meren van l’Eau d’Heure. Dit zijn 5 meren die het grootste watergebied in België vormen. Vanuit de lucht kregen we een zeer mooi beeld van La Plate Taille, het grootste stuwmeer in België. Via de headset stond ik in verbinding met de piloten, die met veel enthousiasme al mijn vragen hebben beantwoord.  Na een vlucht van ongeveer 20 minuten stond ik weer aan de grond, alweer een fantastische ervaring rijker!

 
De Belgian Air Force days, dat is een ideale uitstap voor liefhebbers van luchtvaart! Zowel voor jong als oud, kenners of jonge gezinnen, er valt voor ieder wat te beleven.
 
Xavier Expeels
 
  Xavier Expeels     28-06-2016 20:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.