Tips voor het theorie-examen PPL Oktober 2016 - We hebben er de saaiste, maar meteen ook meest productieve herfstvakantie van ons leven opzitten. Elke dag aan ons bureau om de boeken van BAFA te verslinden, met één doel voor ogen: het theorie-examen tot privaatpiloot in Brussel.
 
Op maandag begonnen we met studeren, ikzelf startte met vluchtbeginselen omdat ik dit het interessantste vak vind. Na heel wat getreuzel die dag, lag ik ’s avonds al 70 pagina’s achter op schema. Geen goed begin frown

Vastberaden om mijn achterstand opnieuw goed te maken, vloog ik er de volgende dag keihard in. Uiteindelijk wist ik mijn slechte start weg te werken. De dagen die daarna volgden waren vrij identiek. Ik studeerde meestal in blokken van 40 pagina’s en nam daarna pauze.
 
Na 8 dagen hadden we alle leerstof gestudeerd. Op 8 november vertrokken we uit Aalter met de trein naar het Directoraat Luchtvaart in Brussel. Om 8:30 werden we er verwacht om ons examen af te leggen.
Over de kleinere onderwerpen zoals Menselijke Prestaties, Communicatie,… krijg je 12 vragen. Je krijgt voor deze examens 30 minuten. Dit is meer dan voldoende om de vragen rustig in te vullen en te herlezen.

Voor grotere stukken krijg je een uur of 45 minuten. In zo’n examen krijg je 16 vragen. Bij Navigatie, maar vooral bij Vluchtprestatie en Planning hou je best wel het klokje op je computer in de gaten, wanneer je bezig bent met de grafieken gaat de tijd vaak sneller dan je denkt.
 
Na de verplichte middagpauze van 1 uur, konden we met de laatste examenonderdelen beginnen. Wel nog wat stress, want mijn examen van Menselijke Prestaties ging allesbehalve vlot. Uiteindelijk sluit je het examen af en moet je hopen op een goed resultaat. Je moet voor elk onderdeel afzonderlijk 75 procent behalen.

Ik ging naar de mevrouw in het examenlokaal en kreeg meteen mijn uitslag: GESLAAGD! Superblij en benieuwd naar het resultaat van mijn broer ging ik naar beneden, zoals gewoonlijk is hij altijd sneller klaar met een examen dan ik.  Ook hij was geslaagd, onze dag kon niet meer stuk!
 
Ben jij ook van plan om je theoretisch examen af te leggen, hierbij enkele tips:
 
- Leg de examendatum vroeg vast, dit creëert een druk om te studeren
 
- Neem de trein wanneer je naar het examen gaat, stress van het verkeer in Brussel kan je op zo’n dag best vermijden. Het DGLV ligt op 400 meter van Brussel-Noord.
 
- Lees rustig de vragen en antwoorden, zo vermijd je leesfouten. Dit kan je domme fouten besparen
 
- Onderschat de kleinere vakken zoals Menselijke Prestaties niet

- Kostprijs eerste examenkans: €96 per persoon (tarief 2016)
 
Heb je nog vragen over het examen? Stuur ons een e-mail.
Veel succes!
 
Thibault
thibault@theflyingtwins.be

 
  Thibault Expeels     21-11-2016 23:27     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Claeys Jeroen -  22-11-2016

Bedankt voor de tips en proficiat, ik ben ondertussen een jaar bezig met de theorie bij BAFA. Jullie zijn een bron van inspiratie! ;)